Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Gilera Nexus 500
Vmesna stopnja
Italijanska Gilera je v lanskem letu na trg poslala petsto kubičnega Nexusa, katerega po že po nekaj kilometrih vožnje lahko mirno postavimo ob bok pravim motociklom.
Peter Pirkovič
25. april 2005 | 21:04:09

Nexus 500 je resnično nekaj posebnega. Obdaja ga agresiven in moderen dizajn, poganja ga odličen in zmogljiv petstokubični agregat, voznika in sovoznika pa obdari z udobnostjo sedenja. Za razliko od vseh tekmecev je Nexus 500 veliko bolj vpadljiv tako na cesti kot parkiran na točkah, kjer je zbrana truma mladih. Prav slednji bi pri Nexusu 500 najprej opazili njegove poglavitne vrline kot je že omenjena agresivna moderna oblika. Prednji del zaznamujeta dva žarometa in ne preveč visok vetrobran, kar postane rahel problem pri visoki hitrosti. Svojevrstni sta tudi posebni vzvratni ogledali, nezahtevni  za nastavljanje in mirni pri vožnji.
Povsem novo in razburljivo obliko nosi pol digitalna in pol analogna instrumentna plošča. Okrogla merilnika za merjenje hitrosti in vrtljajev sta za boljšo preglednost opremljena z belo podlago in rdečo obrobo, digitalni del instrumentne plošče pa prikazuje vse ostale informacije (gorivo, temperatura hladilne tekočine, povprečna poraba goriva, avtonomija in napetost akumulatorja). Dolg sedež je primeren za dva potnika. Za voznika je postavljen razmeroma nizko, pri tem pa je tudi krmilo postavljeno precej nizko, zato imajo višji vozniki kar nekaj težav, kajti težko je najti primeren prostor za kolena. Odlagalnih prostorov ni ravno preveč, a tisti ob krmilu so uporabni za razne malenkosti. Pod sedež je mogoče stlačiti čelado in nekaj majhnih drobnarij. Nexus ima nameščeno tako centralno kot bočno stojalo.
Pogonski tekočinsko hlajeni štiritaktni agregat z delovno prostornino 460 kubičnih centimetrov zmore 29 kW (40 KM) in 40 Nm najvišjega navora, ki ga dosega pri 5500 vrt./min. Omenjeni agregat vgrajujejo tudi v nekatere druge modele, ki skupaj Gilero Nexus 500 živijo pod isto streho. Motor je povezan s CVT samodejnim menjalnikom, ki svoje poslanstvo opravlja zanesljivo in hitro. Petnajst litrski rezervoar ponuja dobrih 300 kilometrov vožnje, v primeru priganjanja pa je pot s polnim rezervoarjem veliko krajša. Vožnja z njim je posebno prijetno doživetje, predvsem za tiste, ki imajo v sebi športno žilico. Zavoje je mogoče izpeljevati zelo agresivno, serijsko nameščene pnevmatike se cestišča namreč zelo dobro oprijemajo. Prednja pnevmatika, mer 120/70, je nameščena na petnajstpalčnih ultra lahkih aluminijastih platiščih, medtem ko je zadnja pnevmatika (160/60) prav tako opremljena z istim platiščem le, da je  za palec manjše. Petstokubični motor Nexusa popelje do zavidljivih 175 km/h, a pri tej hitrosti je obvladovanje razumljivo že nekoliko težje. Potovalna hitrost Nexusa je po našem mnenju nekje med 100 in 130 km/h. Na Nexus so namestili prvovrstne Brembove zavore, ki več kot dobro opravljajo svoje delo. Spredaj sta dva zavorna diska (premera 220 milimetrov), zadnje kolo pa je opremljeno le z enim zavornim diskom istega premera kot sta prednja dva.
Gilera Nexus 500 ima v sebi veliko športnega duha. Že to dejstvo jasno nakaže, da ga ne moremo postaviti ob bok tipično potovalnim maksi skuterjem, saj gre za svojevrsten dvokolesnik, namenjen predvsem mladim, z željo po sproščanju adrenalina. Vprašanje je ali mladi premorejo dovolj denarja za dokaj visoko ceno. 

Foto: Peter Pirkovič

 

Motor: enovaljni MASTER , štiritaktni, vodno hlajenje
Prostornina: 460 cm3
Zagon: električni
Rezervoar goriva: 15 l
Prednja zavora.: 2 diska Ø 220 mm
Zadnja zavora.: disk Ø 220 mm
Pnevmatike: 120/70-15'' / 160/60-14''
Teža vozila: 195 kg
Cena: 1.597.000 SIT

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija