Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Aprilia Dorsoduro 750 ABS
Uživač
V Sieni so bili tako veseli odprtja vodnjaka sredi mestnega trga, da so mu dali ime vodnjak veselja. Aprilijin Dorsoduro spada v razred uživaških motociklov, ki lastnika ali uporabnika prav tako vedno znova obdajajo z otroškim veseljem.
Jure Urbančič J.U., N.B., Motomanija
13. julij 2009 | 6:30:48

Morda vsi motoristi ne razumejo o čem govorimo, ko opisujemo podobna vozilca, a visok položaj za krmilom, lepljive gume, učinkovito vzmetenje in mišičast dvovaljni agregat, naredijo iz navadnega motocikla nekaj s čimer se igrate dolgo, dolgo in ne samo pozno v noč. Pustimo ob strani konkurenco in razvoj, ki je pripeljal do motorjev, tako znanih pod tujko »Funbike«. Rezultat vsega je pred nami, tokrat zavit v Aprilijine bojne barve in opremljen z njihovim lastnim, vročim dvovaljnim sedemstopetdesetakom.
Dorsoduro je ime podedoval po enem izmed beneških okolišev in čeprav so marketingarji okrog tega razvili posebno štorijo, ime večini nas, ki ne stanujemo v beneški okolici, ne pomeni kaj več kot le neposredni prevod besede, ki je slišati kot trd hrbet. S tem mislijo okvir? Zagotovo je trden, kar drugega o temeljito preračunane Aprilije Dorsoduro ne bi niti pričakovali. Ponuja znano in že pohvaljeno ergonomijo, prepoznaven kokpit in videz, ki je sicer agresiven in nekako lahkoten obenem, vendar ni izrazito prvinski, kakor smo vajeni pri namenskih, napol dirkaških supermoto motociklih. Očitno si z modelom SXV kruh zelo natančno razdelita.


Joj, se gotovo držijo za glavo pri Apriliji, kakšna primerjava, SXV je nekaj povsem drugega, dinamično in tehnično. A ljubitelj supermoto strojev bi zagotovo tehtal, dva motocikla ali enega, v katerem sta skrita dva? Ravno za zadnje je Dorsoduro, sploh v letošnji ABS različici kot naročen. Seznanjanja z motociklom pravzaprav ni, vse je na mestu, motor prede kot dvovaljnik mora, mehko, a malce nesimetrično, sploh pa ravno prav glasno. Sklopka je kratka in hitra, menjalnik ravno dovolj nedefinirano skrit v ropotu agregata. Že prvi ovinek bi najraje prepeljali počez in nato spet plin in plin in zavora in nagib. Škoda, da je v mestu prenevarno za take vragolije in je ob moči dvovaljnik potrebno še kako paziti, da hitrosti ob možganih, ki se cedijo od užitka, ne prekoračimo dvakrat ali trikrat. Odprte ceste ponujajo dodaten zalogaj veselja, sicer Dorsoduro bolj ležijo močno zaprti in dovolj počasni ovinki, kot dolgi in izredno hitri. Visoko težišče in ciklistika, ki poudarja lahkotnost in hitrost menjavanja smeri, pač ne more iz svoje kože.
V osnovnem načinu je tako nastavljen Dorsoduro 750 ABS, kot je bil na testu, ob samo enem v sedlu zmogel vse kar smo mu pripravili. Obremenjen Dorsoduro, s  sopotnikom zadaj prične kazati prve znake nejevolje s Sachsovo vzmetno enoto zadaj. Vsak gib nihajke namreč ni več dovolj blažen, prihaja do nihanja in nelagodnega počutja. Pri igranju z vzmetenjem bi zagotovo našli boljšo rešitev, vendar Dorsoduro res ni namenjen dolgim vožnjam v dvoje.


Nič nad dodatno obremenitvijo ne negoduje sedemstopetdesetak. Očitno je kako lažje delo ima z Dorsodurom, v primerjavi z letošnjo testno Shiver GT, ki je bila za potovalni segment vseeno dovolj živa. Tukaj je plina vedno več kot dovolj za poigravanje z zadnjo pnevmatiko. Ne, porabe goriva sploh nismo računali, ker je nepomembna, čeprav je posoda za gorivo precej majhna in nekako v skladu z Dorsodurovim supermoto karakterjem. Vseeno se je moč poigravati s tremi načini delovanja vžiga in lopute za plin, ki se lahko menjajo tudi med vožnjo. Ni indikatorja za prestave, morda precej nepomembno, a popolno opremljen Dorsoduro ABS, bi utegnil goditi tudi s kakšno navidez baročno pritiklino.


Po odbrzenih testnih kilometrih je postalo jasno, da je odločitev za Dorsodura enostavna, če imate v mislih urbano in civilno vožnjo, včasih tudi na srednje razdalje. Z njim dobite lepljive pnevmatike, več kot solidno gradnjo z dobrimi sestavnimi deli, ki pa ne silijo iz cenovnega povprečja navzdol ali navzgor. Lahko ga opremite s kovčki ali se z njim podate na karting stezo, njegov pravi slog pa je nekje vmes, na cestah velemestne džungle, kjer šteje vsak centimeter, široko in lahkotno krmilo ter umetelno upravljanje dvokolesnika.

dvovaljni, 8V, tekočinsko hlajeni 749,9 cm³ 67,3 kW (92 KM) pri 8750/min 82 Nm pri 4500/min 1505 mm 206 kg 870 mm 6-stopenjski koluta spredaj, kolut zadaj 120/70 R17 180/55 R17 12 l 9.599 EUR

Galerija slik

Uvoznik Aprilia

Tovarna Aprilia

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija